Zo maak je beste profielfoto

LinkedIn, Twitter, Facebook, Pinterest, Google+, Instagram, de website van jouw bedrijf of een datingsite. Op tal van sites gebruik je een foto van jezelf voor zakelijke en sociale doeleinden. Dat iedereen er ondertussen wel van overtuigd is dat je in ieder geval een foto moet plaatsen in plaats van een eitje, dat is al heel wat. Geen foto want je wilt anoniem blijven, omdat je vindt dat mensen met jou zaken moeten doen om de inhoud en niet om de buitenkant. Zo werkt dat dus anno 2015 echt niet.

Geschikt versus ongeschikt

Wanneer je er op gaat letten zul je zien dat er een scala aan foto’s wordt gebruikt. Van half ontblote zomerse zwembad scènes tot foto’s waarop iemand heel klein en onherkenbaar staat afgebeeld. Leuke foto’s vaak, alleen niet geschikt voor een professionele, zakelijke uitstraling. Wel geschikt voor op een datingsite? Denk daar ook over na, want ook hier kun je maar een keer een eerste indruk maken.

Zo maak je beste profielfoto

Wil je een goede foto (laten) maken, dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten.

1. Laat jezelf zien

Een herkenbaar gezicht is het beste, omdat mensen vaak op internet kijken voordat ze je ontmoeten. Een foto ‘en profiel’ kun je beter niet kiezen. Zorg er ook voor dat alleen je gezicht met eventueel een stukje van je schouders zichtbaar is.

2. Kies altijd een rustige achtergrond

Ga bijvoorbeeld niet voor een volle boekenkast staan, zittend met collega’s op de achtergrond of anderszins ‘storende factoren’ die in beeld komen. Een egale achtergrond is voor profielfoto’s het beste.

3. Let op belichting

Zorg ervoor dat er licht op je hele gezicht valt. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld deels een schaduw over je gezicht komt of dat je ogen te donker zijn. Wanneer de felle zon voor de belichting moet zorgen, moet je wel opletten dat je ogen open blijven.

4. Maak twee varianten

Kies voor twee verschillende zakelijke foto’s. Bijvoorbeeld voor de heren: een keer met en een keer zonder stropdas. Voor de dames: Een keer met een jasje aan en een keer met bijvoorbeeld een blouse of extra sjaaltje erbij.

5. Kleur of zwart/wit

Wat past het beste bij jou? En bij jouw bedrijf? Kies bij een kleurenfoto kleding die past bij de kleur van je website of huisstijl, hou patronen rustig om afleiding te voorkomen. Fotografen kunnen een zwart/wit foto ook laten spreken, door de ogen te laten stralen en de uitdrukking op het gezicht goed zichtbaar te maken.

6. Wel of geen lach

Lachende mensen zijn aantrekkelijker zo schijnt het te zijn. Een lach of glimlach op de foto is dus een optie. Mensen met een serieus gezicht daarentegen zijn mogelijk interessanter, dus dat is ook een alternatief. Te hard lachen, dan kunnen mensen zich uitgelachen voelen, te serieus dan kun je als chagrijn overkomen. Denk er goed over na hoe je wilt overkomen. Wat vooral van belang is, is dat je een open blik hebt. Juist dan laat je zien dat je graag contact maakt met anderen.

7. Werk aan herkenbaarheid

Plaats op elk profiel van social media dezelfde foto, of uit dezelfde serie, om herkenbaarheid te vergroten. Na een goede fotoshoot heb je meerdere foto’s die je kunt gebruiken. Vraag of je zowel de profielfoto van alleen jouw gezicht mag hebben en ook een foto waar je tot aan je middel of helemaal op staat. Altijd handig om te gebruiken bij publicaties of in commerciële uitingen voor jouw bedrijf.

Deze 7 tips zijn afkomstig van Margret Tielemans.

By | 2018-03-11T16:25:29+00:00 maart 11th, 2018|Bedrijfs fotografie|Reacties uitgeschakeld voor Zo maak je beste profielfoto

About the Author: