Tijd om het leven te gaan vieren

“Mama, wat wil je voor je verjaardag?” Vaak weet ik het niet maar nu wel. “Ik wil een fotoshoot met jullie twee”, zeg ik tegen mijn kinderen. Een zoon van 18 en een dochter van bijna 16. Dit moet lukken met een fotostudio aan huis. Foto’s willen maken van het leven waar je in zit, doe je eerder als je er blij mee bent, als je je opgewekt voelt. Na vele lastige jaren voel ik me beter en wordt het tijd om het leven te gaan vieren.

Leven was overleven

Weer een jaar verder, weer een jaartje ouder. Na 7 jaar scheiding wordt het tijd dat we het leven weer eens gaan leven. Het leven leek meer op overleven. De afgelopen jaren zijn niet echt een feest geweest. Dat feest gaan we er vanaf nu maar weer van proberen te maken.

Jammer wel van de voorbije jaren, maar de een laat nu eenmaal het verleden makkelijk achter zich, de ander neemt wat makkelijker zijn verlies, weer een ander kan zijn verdriet snel een plek geven en gedane zaken loslaten. Ik heb de “pech” dat ik van deze eigenschappen niet veel heb. Je kunt het ook “mazzel” noemen natuurlijk. Beseffen dat je gevoel hebt en gevoeld hebt, ook al betreft dat gevoel vaak verdriet, is eigenlijk een rijkdom.

Stil staan bij de positieve zaken in het leven, dat moet mijn toekomstbeeld gaan bepalen. Het besef dat wat je wel hebt en niet wat je niet hebt, moet de boventoon gaan voeren.

Koperen, zilveren en gouden bruiloften

Vorig jaar heb ik regelmatig feesten op de foto mogen zetten in de vorm van fotoreportages. Koperen bruiloft, zilveren bruiloft en gouden bruiloften. Er zijn meer mensen die bedacht hebben dat het leven gevierd moet worden. Dat je moet stilstaan bij wat je verworven hebt in dit leven. Om langer van die momenten te genieten worden deze bijzondere momenten vereeuwigd in foto’s.

Daar als fotograaf bij te mogen zijn, beleefde ik eerlijk gezegd vaak met een dubbel gevoel. Ik kon bijvoorbeeld echt intens blij zijn voor Annemarie en Ton, toen ze alle aanwezigen op hun 12 1/2 jarige bruiloft samen met hun twee meisjes welkom heetten en de dans gingen openen.

12 1/2 jaar getrouwd

Ook was ik geraakt toen de kinderen van John en Lidwien en van Gert en Sonja, een gezamenlijke act opvoerden toen de tweelingbroers hun 25 jarige bruiloft samen vierden. De kinderen hadden er echt werk van gemaakt en de ouders zaten te glimmen van trots.

25 jaar getrouwd

Bij Jan en Jo, een boeren echtpaar, had ik van de kleinkinderen een serie spontane foto’s geschoten. Van het resultaat was de uitnodigingskaart gemaakt en als verrassing een mooi fotoboek als cadeau voor Jan en Jo. Ze waren erg aangedaan, want hun kleinkinderen zijn hun alles.

 

Jan en Jo van Sundert

De 50 jarige bruiloft van Jos en Annie was zeker een voorbeeld van hoe mooi het leven kan zijn. Allebei nog gezond, kinderen die het “goed” gedaan hebben, kleinkinderen die voorbij de 20 zijn, maar zo lief voor opa en oma. En al die familie en neven en nichten die zo blij en welgemeend hun felicitaties komen overbrengen. Zoveel hartelijkheid bij elkaar.

_AnnieJos6102FMTweb

Zoveel drukte maar zo alleen

Op al die feesten sta ik midden in de drukte, maar kan ik me dan ook zo alleen voelen. Er zijn van die momenten die je overvallen, dat je bijna de tranen over je wang voelt lopen. Of ik weet waarom? Ja, dat heb ik wel bedacht. Als alleenstaande moeder bedenk ik me dat je met een gebroken gezin, een gebroken verleden nooit meer een dergelijk feest kunt hebben. Dat ik mijn kinderen die momenten niet kan bieden, dat ze voor hun ouders een mooie act mogen maken over hoe leuk het leven allemaal wel niet was. Mijn kinderen zullen nooit met hun ouders enige feest openen in een dans. Ook de hoeveelheid vrienden die je dan ziet op die feesten. Het zijn mogelijk niet allemaal de beste vrienden, maar een scheiding zorgt wel voor drastische vermindering van je sociale leven dus ook van aantal vrienden en kennissen. Op dergelijke feesten worden herinneren opgehaald. Wij als gezin hebben ook mooie herinneringen, maar het lijkt haast not done die nog te delen.

Tijd om het leven te gaan vieren

Dit jaar heb ik nog geen groot feest mogen bijwonen. Ik hoop ooit te merken dat mijn gevoelens van verdriet minder zullen worden. Ook al klink ik nog niet helemaal overtuigd, maar dat komt omdat ik wat betreft gevoelens heel rijk ben, zoals ik reeds zei.  Wij als gezin hebben onlangs de daad bij het woord gevoegd en zijn aan ons goede voornemen begonnen. Het voornemen om het leven te vieren, het voornemen dat 2015 ons jaar moet worden.  Mijn zoon werd 18 jaar en daarvoor hebben we familie en vrienden uitgenodigd om weer eens van onze gastvrijheid gebruik te komen maken. Dat was al weer te lang geleden. Ik moet zeggen dat deze ingeslagen weg, mij en de kinderen goed bevallen is. Een feestbeest zal ik nooit worden, maar het leven weer gaan vieren, dat is mijn beste streven sinds tijden.

By | 2018-03-11T17:02:18+00:00 maart 11th, 2018|Blog|Reacties uitgeschakeld voor Tijd om het leven te gaan vieren

About the Author: