In de imperfectie schuilt de schoonheid

Als onbekende fotograaf mag je eigenlijk niet zeggen dat het werk van Anton Corbijn niet perfect is. Het zijn gelukkig ook niet mijn woorden. Ik hoorde het op een ochtend op BNR radio in een column van Ben van der Burg. Thuis gekomen heb ik het opgezocht op internet en er een uitdraai van gemaakt. Dat verhaal over imperfectie dat sprak me aan.

Imperfectie zorgt voor schoonheid

Het werk van Anton Corbijn is niet perfect. Het zijn de woorden van collega fotograaf Reinier van der Aart, die uitlegt dat juist de imperfectie bijdraagt aan het bijzondere in de foto’s. Juist als iets net scheef zit, geeft dat frictie en krijg je er een gevoel bij. Dat is wat de foto’s mooi maakt.  Wat Corbijn hier zelf over zegt is dat perfectie de adem uit het werk snijdt. “Mijn werk ademt nog net,” zegt Corbijn. In de imperfectie schuilt de schoonheid.

Perfecte profielfoto voor eerste beste indruk

Mijn werk wil ik in de verste verte niet naast dat van Anton Corbijn plaatsen. Waarin we waarschijnlijk wel overeenkomen is de passie en het gevoel bij het bezig zijn met fotografie. Dat moet je als fotograaf wel hebben, anders kun je beter ophouden. Waar ik het over wil hebben is die imperfectie. Mijn slogan is dat je een perfecte profielfoto moet hebben voor een eerste beste indruk. Daar bedoel ik niet mee dat de persoon op de foto geen onvolkomenheden mag vertonen, dat er geen afwijking in zijn gezicht mag zitten, dat er geen klein gebrek zichtbaar mag zijn. Nee, wat ik bedoel is dat de fotograaf technisch gezien een perfecte foto maakt. Een foto waar jij opstaat zoals je bent, met al dan niet enige aanwezige onvolkomenheden. De foto moet een beste weergave zijn van de persoon die geportretteerd is. Als fotograaf moet je de persoon weten te pakken. Je moet het juiste moment weten te vangen. Daarvoor moet de persoon op zijn gemak zitten, als het normaal een serieus type is, dan komt hij serieus op de foto. Is het een lachebek, dan zal ik ook die emotie in de foto terug laten komen.

Minimale Photoshop bewerking

Een perfecte foto laat niet iemand zien, die met Photoshop meer rimpels heeft verloren dan dat met botox voor mogelijk is gehouden. Zit er een sproetje links bij het oor. Dan zit er gewoon een sproetje links bij het oor. Zit er toevallig een pukkeltje op de rechter wang, dan zal ik die met Photoshop mooi wegpoetsen, want in het echt zit die er over een paar dagen ook niet meer.

Puur natuur

Een profielfoto moet puur de mens laten zien. Daarnaast moet de foto geschikt zijn voor het doel. Wil je een foto voor op LinkedIn omdat je werk zoekt in de bankbranche, dan hoort daar vaak een foto bij met een colbert en een stropdas. Zo had ik laatst Richard in mijn fotostudio. Hij is op zoek naar een andere baan. Dan ga je solliciteren, en wat komt het eerst in beeld? Je gezicht. Hij had het advies gekregen zijn zelfgemaakte foto op LinkedIn te vervangen door een professionele profielfoto. Hij was blij met de door mij gemaakte beelden, maar die oneffenheden, die opkomende rimpels, of daar geen filter overheen kon? Ik hou persoonlijk van puur. Dat wat mij betreft hoeft er aan de foto van Richard niets meer te gebeuren. Mensen eerst helemaal glad plamuren om vervolgens een rimpelloos portret te maken, dat is nog nooit mijn insteek. Natuurlijk moet je zelf zorgen dat je je haar zo hebt zitten dat jij er blij mee bent, dat je dat kledingstuk aan hebt, waar jij je prettig in voelt, dat is al het halve werk. Vervolgens ga ik in mijn studio jou op je gemak stellen, zodat je zo relaxed mogelijk en dus als jezelf op de foto gaat.

Richardvierluik

Frictie maakt gezicht interessant

Aan de techniek en de sfeer zal het niet liggen, daar draag ik zorg voor. Dus dat is het deel waar imperfectie achterwege moet blijven. Maar juist de ongelijkheid in ieders gelaat, maakt een gezicht zo interessant, dat geeft die frictie waar Anton Corbijn het overheeft. Wat zie ik toch? Een gezicht met een onregelmatigheid nodigt uit om er langer naar te kijken.

Kijken naar het werk  van Anton Corbijn

Op dit moment is een overzichtstentoonstelling 1-2-3-4 (one-two-three-four) in het Fotomuseum Den Haag te zien van Anton Corbijn ter ere van zijn 60e verjaardag. De tentoonstelling is vanaf nu tot en met 21 juni 2015 te zien. Anders dan bij profielfoto’s of portretten in de studio speelt de omgeving een belangrijke rol in Corbijns werk. De meeste foto’s maakt hij buiten de studio en worden zorgvuldig geënsceneerd. Het lijkt er dus op dat hij de oneffenheden en imperfectie er bewust in heeft aangebracht. Dat maakt zijn werk kunstzinnig en dat maakt Corbijn tot een kunstenaar. Dat je van tevoren kunt weten dat een bepaalde imperfectie een bepaald effect heeft. Dat is waarschijnlijk het verschil tussen de vele fotografen enerzijds en de ander, genaamd Anton Corbijn. In de imperfectie schuilt de schoonheid.

By | 2018-03-11T16:18:08+00:00 maart 11th, 2018|Bedrijfs fotografie|Reacties uitgeschakeld voor In de imperfectie schuilt de schoonheid

About the Author: