Hoe groter de mond, hoe betrouwbaarder

Mensen zijn in wezen sociale wezens. Ons brein is ontworpen om sociaal te zijn. Maar willen we als sociaal wezen met iedereen een sociale band voelen? Zeker niet. We hebben onze voorkeur. Oftewel ons brein heeft zijn voorkeur. En om ons brein kunnen we niet heen.

Gereedschap om je klant te beïnvloeden

Een jaar geleden organiseerde Rabobank Amerstreek in Oosterhout een Ondernemers cafe. Het was een buitengewoon druk bezochte bijeenkomst. Dit had alles te maken met de buitengewoon bijzondere en interessante spreker. Dr. Roeland Dietvorst, medeoprichter van Neuro Labs, zou de luisteraars komen vertellen hoe je als ondernemer gereedschap in handen krijgt om het gedrag van je klant positief te beïnvloeden.

Onbewuste processen in ons brein sturen ons

Met MRI’s is te meten wat we vinden van een reclame uiting. Soms is het niet uit te drukken waarom iets je tegenstaat, maar je brein laat echt zien dat het je tegenstaat. Of je gaat dusdanige hersenacitiviteit vertonen omdat je iets plezierigs voorbij ziet komen. Het maakt voor bedrijven niet eens zoveel uit waarom iets niet werkt, maar in een vroeg stadium kunnen bepalen dat iets gaat werken is kostensparend en brengt juist geld in het laadje. Het zijn vaak de onbewuste processen in het brein die ons aansturen in ons gedrag. Wanneer je er achter kunt komen hoe hersenmachanismen werken ben je de concurrent en in ieder geval de consument een grote stap voor.

We hebben meteen onze mening klaar

Op deze avond kregen we met regelmaat foto’s voorgeschoteld. Vaak slechts een fractie van een seconde. Vervolgens kwam er een vraag in de trend van: Wie van de twee mannen die getoond zijn, lijkt jou betrouwbaarder dan de ander? In een split second hebben we onze mening klaar. Die keuze moet ergens op gegrond zijn zou je denken. Kleur van de huid? Houding? Kledingkeuze? Frappant is dat op deze snelle manier mensen hun voorkeur bepalen. Zo ook bij een president verkiezing. De persoon in kwestie hoeft geen woord te speechen, zijn uitgangspositie is reeds bepaald bij het zien alleen al.

Hoe groter de mond, hoe betrouwbaarder

Wat is het wat we zien dat ons brein genoegen schenkt? Dat blijkt de grote van de mond. Hoe groter de mond hoe betrouwbaarder wordt de persoon gedacht te zijn. Dit geldt voor presidenten, voor ministers maar ook voor iedere andere plaats in het arbeidsproces die gevuld gaat worden.

Je kan praten als brugman en de beste pitch voorbereiden ooit, je gaat het nooit winnen van een concurrent die met een grote mond na jou zijn pitch mag houden. Het is trouwens niet alleen de grote van de mond. Een lachende mond overtreft alles en iedereen.

Profielfoto met lach wint het van elke pitch

Net voor het afsluitend woord en de netwerkborrel werd er door Roeland gezegd dat er niets zo belangrijk is als een goede profielfoto met een lachende mond als je een eerste indruk moet gaan maken. Denk aan een sollicitatiebrief , voor een mooie baan, of een profielbeschrijving op een datingsite, voor een mooie relatie. Als fotograaf klonk mij dit als muziek in de oren. Profielfoto’s maak ik voor klanten voor social media uitingen. “Moet ik lachen?”, wordt mij dan vaak gevraagd. Mijn antwoord was tot nu, dat mensen vooral zichzelf moesten blijven. Geen lachebek in het echt, ben je meer het serieuze type, dan hoef je niet perse lachend op de foto.

Laat eerste indruk niet ongebruikt voorbij gaan

Vanaf nu ga ik een ander antwoord geven. Vooral voor de mensen die van zichzelf niet gezegend zijn met een grote mond, die moeten helemaal hun best doen om een groot mogelijke grijns op hun gezicht te toveren. Bedenk je nu je dit leest dat jouw profielfoto ook wel erg serieus oogt, kijk dan of er in de gemaakte serie niet een lachender gezicht te vinden is. En anders moet je niet te lang wachten een fotograaf te zoeken, die jou met een mooie lach gaat vereeuwigen. Je moet geen enkele eerste indruk ongebruikt voorbij laten gaan.

By | 2018-03-11T18:03:32+00:00 maart 11th, 2018|profielfoto|Reacties uitgeschakeld voor Hoe groter de mond, hoe betrouwbaarder

About the Author: