Geloof in mezelf

Afgelopen weekend heb ik mijn foto expositie Wees Gegroet & Maria 2.0 geopend in de Mariakerk in Oosterhout. In de aanloop naar de openingsdag kwam ik voor een aantal keuze momenten te staan. Dat zijn ook vaak momenten die onrust veroorzaken. Welke foto’s moet ik selecteren? Welke foto’s zal ik laten vergroten? Maar dan komt het, de onzekerheid, zijn ze wel goed genoeg? Kan ik daarvoor zoveel mensen uitnodigen? Is het de moeite waard om een maand te exposeren?

Momenten van onzekerheid

Welke foto’s moet ik selecteren en welke foto’s zal ik laten vergroten? Ok, dat moment van onzeker zijn, had ik achter me gelaten. Ik had mijn keuze gemaakt. Heb ik echter wel goed gekozen? Deze gedachte kwam zeker nog op, maar die moest ik laten voor wat het was. De fotobestanden lagen bij de drukker. Prints waren bijna klaar. Wat ga ik zeggen in mijn welkomstwoord was een van de laatste overdenkingen een dag voor de opening? Wat is interessant genoeg? Ben ik wel vermakelijk genoeg? Het zijn gedachten die je meer bezighouden dan goed voor je is. Maar het gebeurt.

Wees Gegroet & Maria 2.0

Geloof in mezelf

Naast mijn werk als fotograaf schrijf ik ook columns voor Singlessite.nl. Om het in stijl te houden, had ik bedacht voor de maandag na mijn expositie opening iets te schrijven over geloof. Het bidden van de Rozenkrans en Maria verering heeft alles met geloof te maken en de plek waar de foto’s mogen hangen eveneens. Wat is geloven? Dit zocht ik op internet. Geloven is een lastig iets. Geloof jij en waarin dan? Heb jij ergens vertrouwen in? Of je nu gelooft of vertrouwen moet hebben, één ding is daar heel belangrijk bij. Wat er namelijk ook gebeurt, geloof in jezelf is een voorwaarde om voluit en krachtig te kunnen leven. Het is geen vanzelfsprekendheid dat het geloof in je zelf altijd op het hoogste niveau is. Maar dat je daaraan kunt werken, dat geloof ik graag.

Vergroot je zekerheid

Ben je ergens mee bezig maar je hebt geen geloof in jezelf, dan kun je er net zo goed mee stoppen. Niet in jezelf geloven is namelijk verspilling van energie. Je hebt geloof en vertrouwen nodig als basis om iets neer te zetten. Als je niet in jezelf gelooft of jezelf niet vertrouwt, kun je heel hard je best doen maar er zal weinig veranderen. Er zijn een aantal facetten waar je je op kunt focussen om je geloof een boost te geven.

1. Geloof in jezelf

In jezelf geloof hebben en geloven in wie je bent, dat is een stabiele basis. Je kunt altijd obstakels bedenken en achter elke boom een beer verwachten, maar door ervaring en positieve instelling is er niks wat jij niet kunt handelen, toch?! Ben je eigen held.

2. Bouw aan je vertrouwen

Als je onzeker bent omdat je jezelf al niet eens vertrouwt, dan moet je eerst eens gaan proberen de afspraken die je met jezelf maakt als net zo belangrijk te zien als afspraken die je met een ander maakt. Houd je daar ook aan. Heb je eenmaal een besluit genomen, maak er dan ook het beste van. Zijn mijn foto’s goed genoeg voor een expositie? Ja, ik sta er volledig achter, ik heb ze met passie en uit mijn hart gemaakt. Ik ga vooral genieten de komende maand.

3. Vertel jouw verhaal

Misschien ben je niet zo goed in het vertellen van je verhaal. Zodra je focust op ‘wat iemand anders ervan zal vinden’ komt het minder goed uit de verf. Stel je er tevoren op in dat de ander jou bijzonder en waardevol vindt, maar dat misschien niet meteen zal laten blijken. Focus dus op het bijzondere in jouw verhaal. Dan haal je het beste in jezelf naar boven. Bij het maken van mijn woord van welkom heb ik uiteindelijk op papier gezet wat ik graag met de aanwezigen wilde delen. Daar heb ik niet te lang bij na gedacht, of ze dat wel goed zouden vinden of raar. Het was mijn verhaal, mijn gevoel, mijn beleving. Ik stond er achter dus straalde dat uit.

4. Geloven is positief

Of het nu helemaal waar is of niet. Het komt van binnenuit en maakt je daarom minder afhankelijk van anderen of van omstandigheden. Het is wetenschappelijk aangetoond dat gelovige mensen fitter en gezonder zijn, omdat ze meer rust ondervinden. Ieders geloof is een andere. Ik geloof in respect voor elkaar, voor aandacht voor een ander, in betrokkenheid naar anderen. Dat wil ik zelf zijn en laten zien in mijn manier van zijn en in mijn foto’s.

5. Geloof en vertrouwen hangen samen

De crisis is ontstaan door gebrek aan vertrouwen, neem het voorbeeld van de banken die hun geloofwaardigheid verloren. Daarom zal de crisis pas echt afgelopen zijn als er weer vertrouwen is. En vertrouwen in anderen begint dus bij vertrouwen in jezelf. Het inrichten van een foto expositie kost alleen maar geld, maat ik heb er wel vertrouwen in dat het me iets moet opleveren. Al is het alleen maar een goed gevoel. Thuis zitten en niks doen, dat gaat mij zeker niks opleveren.

6. Beschouw jezelf als belangrijk

Je moet jezelf als belangrijk beschouwen en op zoek gaan naar jouw missie. Die maakt je enthousiast over wat je doet en dat straal je uit! Zorg voor een vriendelijke, open houding. Wees degene die je echt wilt zijn en je voelt je zelfvertrouwen groeien!

Ik vind het prettig ouderen mensen op de foto te zetten. Ik vind het licht en de rustieke uitstraling van een kerk bijzonder om te fotograferen. Misschien levert het me niet veel geld op, maar het is wel het geloof in mezelf, misschien wel mijn missie, dat wanneer ik merk dat dit soort fotowerk mij blij maakt, dat ik dit gewoon moet doen. Als mens maakt het me rijk.

Ik heb vertrouwen in het leven, omdat ik vertrouwen heb in mezelf, omdat ik geloof heb in mezelf. Dit sterkt het geloof dat ik goed bezig ben.Geloof in mezelf

By | 2018-03-11T16:42:21+00:00 maart 11th, 2018|Blog|Reacties uitgeschakeld voor Geloof in mezelf

About the Author: