Fotografie is geen kunst

Niet elke foto kan een kunstwerk zijn, maar dat wil niet zeggen dat fotografie geen kunst is. Het wil ook zeker niet zeggen dat er aan het maken van een goede foto geen kunst aan is, zeker wel. Maar om fotografie in zijn geheel te scharen onder Kunst is te veel van het goede.

Fotografie is geen kunst

“Waarom fotografie geen kunst is.” Dat is de titel van een artikel dat ik op de de fotosite van Shoot.be vond. De ondertitel gaf meteen het antwoord. Namelijk: “Omdat de fotograaf geen kunstenaar is.”  Het snijdt hout, om in ambachtsterm over te gaan.

Mijn opleiding tot fotograaf begon aan de Fotovakschool. Je wordt hier opgeleid tot een vakman, iemand die een soort van ambacht beheert. Dit geldt zeker nog in de tijd van films en doka werk. Fotograaf zijn was niet anders dan hoe het vroeger met de schilders, beeldhouwers en goudsmeden ging. Naast ambachtsman werden zij zakenmensen omdat hun werk ook verkocht moest worden. Werden al hun werken kunstwerken? Zeker niet, de toekomst maakte dat uit.

Kunst staat voor kwaliteit

Je kunt zelf niet bepalen of je werk kunst is. Het label lijkt enkel te dienen om werk aan te prijzen. Kunst is een verkoopargument geworden, las ik. Dat klinkt behoorlijk negatief. Ligt in de fotografie de scheidingslijn tussen beroeps en amateur. Dat heeft niet met elkaar te maken. Kunst in namelijk geen kwaliteitslabel. Maar zou kunst niet altijd voor kwaliteit moeten staan, is dan weer de vraag.

De titel kunstenaar heb je als echte vakmens met kwaliteit niet nodig. Kunstenaar is een eretitel die je moet verdienen. Dit sluit mooi aan op het feit dat ik na de Fotovakschool, wat echt heel technisch en inhoudelijk was, dacht dat ik beter zou leren fotograferen op de Fotoacademie. Wat er daar gebeurde, was dat iedere foto een kunstwerk moest worden. Maar mijns inziens is niet ieder onderwerp geschikt voor een kunstwerk. Dat een foto professionaliteit moet uitstralen, waar het verschil zichtbaar kan worden tussen beroeps en amateur, daar ben ik het wel mee eens. Op de Fotoacademie willen ze een kunstenaar maken van elke fotograaf, maar het is niet de opleiding die daarin bepalend is, niet de verworven kennis, maar veelal het aangeboren kunnen.

Onderwerp bepaalt mate van kunst

Fotografie hoeft geen kunst te zijn. Wat echte fotografie was en moet blijven is op ambachtelijke wijze verhalen vertellen in beelden, zonder zich beter voor te doen dan je bent. Mooi gezegd, zonder pretentie. Echte fotografie heeft een echte waarde. Wat ook naar voren kwam op de Fotoacademie is dat eigenlijk het onderwerp bepaalde of iets kunst was. Ik besef nu dat het onderwerp geen fotografie nodig had om kunstig te zijn. Ze zonder fotografie al kunst zouden heten.

Geen kunst aan voor een fotograaf

Een goede profielfoto van jou maken, een bedrijfsfoto van jouw medewerkers of klasse foto waarop jouw bedrijfspand het onderwerp is, dat hoeven geen kunstwerken te worden. Niet ieder onderwerp is geschikt om kunst te worden, maar dat wil niet zeggen dat het niet bovenmatig goed moet zijn. Geen kunst aan voor een fotograaf.

By | 2018-03-11T17:09:00+00:00 maart 11th, 2018|Bedrijfs fotografie|Reacties uitgeschakeld voor Fotografie is geen kunst

About the Author: